آشنایی با جراحی ایمپلنت دندان
جراحی ایمپلنت دندان روشی برای جایگزینی ریشه دندان از دست رفته با یک پایه فلزی شبیه به پیچ است. روی این پایه یک دندان مصنوعی قرار میگیرد که جایگزین دندان از دست رفته شده و شبیه به یک دندان طبیعی عمل میکند. جراحی ایمپلنت دندان میتواند گزینه بسیار مناسبی برای روشهایی همچون دندان مصنوعی یا بریج باشد. در مواردی که دندان طبیعی فاقد ریشه است و عملا استفاده از دندان مصنوعی یا روکش وجود ندارد یا دندانهای مجاور برای نگهداشتن بریج استحکام کافی را ندارند، دندانپزشک معمولا گزینه جراحی ایمپلنت را پیشنهاد داده و شما را به یک ایمپلنتولوژیست ارجاع میدهد.
چگونگی انجام ایمپلنت به نوع ایمپلنت و شرایط استخوان فک بستگی دارد. این جراحی معمولا شامل چندین مرحله میشود. مزیت اصلی ایمپلنت استحکام آن است و به همین دلیل باید استخوان فک کاملا اطراف پایه ایمپلنت را فرا گرفته و پایه در جای خود ثابت و محکم باشد. به همین منظور استخوان فک باید کاملا بهبود بیابد و این روند بهبودی نیازمند گذر زمان است و این پروسه گاهی تا ماهها طول میکشد.
فواید انجام ایمپلنت دندانی
ایمپلنت از طریق جراحی درون استخوان فک قرار میگیرد و به عنوان ریشه دندان کاربرد دارد. از آنجا که فلز تیتانیوم درون استخوان فک انسان، با مواد استخوانی ترکیب شده و آمیخته میشود، لذا ایمپلنت در جای خود ثابت میماند و ایجاد صدا نکرده و موجب تخریب و آسیب دیدن استخوان فک نمیشود. این در حالی است که درصورت استفاده از بریج یا پروتز دندانی این مشکلات بسیار محتمل است. و از همه مهمتر این که دندان مصنوعی که در پروسه ایمپلنت درون دهان قرار میگیرد اصلا مانند دندان طبیعی یا دندان بریج شده خراب نمیشود.
موارد کاربرد ایمپلنت
در مجموع، در صورتی که دندانپزشک یا ایمپلتولوژیست تمامی موارد زیر را در یک مراجعهکننده مشاهده کند، اقدام به انجام ایمپلنت میکند:
- در صورت از دست دادن یک یا چند دندان طبیعی
- داشتن استخوان فک کاملا رشد یافته
- داشتن بافت استخوانی کافی برای محافظت از ایمپلنت
- یا داشتن قابلیت پیوند استخوان
- داشتن بافت دهانی سالم
- نداشتن شرایط جسمانی خاصی که بهبود استخوان فک را تحتالشعاع قرار دهد.
- عدم تمایل یا توانایی بیمار در استفاده از پروتز دندانی
- تمایل به بهبود صحبت کردن
- آمادگی بیمار برای اختصاص چندین ماه به روند انجام ایمپلنت
- عدم مصرف دخانیات
ریسکها و خطرات انجام ایمپلنت
باید بدانید که جراحی ایمپلنت دندان نیز همانند تمامی جراحیها خطرات و ریسکهایی به همراه خواهد داشت. بروز مشکل به ندرت اتفاق میافتد اما با این وجود در صورت بروز هر مشکلی، این مشکلات اغلب خفیف هستند و به سادگی درمان میشوند. ریسکهای احتمالی که ایمپلنتولوژیست ممکن است به آنها اشاره کند عبارتند از:
- عفونت در محل ایمپلنت
- زخم یا آسیب در ساختار و بافت اطراف مثل سایر دندانها یا رگهای خونی
- آسیب عصبی که موجب درد، بیحسی یا گزگز شدن در دندان طبیعی، لثهها، لبها یا چانه میشود.
- مشکلات سینوسی، به ویژه وقتیکه ایمپلنت در فک بالایی و در یکی از حفرههای سینوس انجام شده باشد.
چگونگی آمادگی بیمار برای انجام ایمپلنت
اغلب، دندانپزشک در پروسه برنامهریزی برای انجام ایمپلنت مراجعه به چندین متخصص را در دستور کار قرار میدهد که همگی در زمینه جراحی دهان، فک و صورت تخصص دارتد. علاوه براین مراجعه به ایمپلنتولوژیست، دندانپزشکی که در زمینه درمان بافت حامی دندان مثل لثه و استخوان تخصص دارد و نیز دندانپزشکی که در زمینه قابل گیری، طراحی و اندازهگیری دندانهای مصنوعی متخصص است و گاهی مراجعه به پزشک متخصص گوش و حلق و بینی نیز ضروری میباشد.
از آنجایی که این جراحی نیاز به طی چندین مرحله دارد، باید پیش از آن انجام آن از هر جهت تحت معاینه قرار بگیرید. بخشی از این ارزیابی و بررسیها عبارتند از:
- آزمایش کلی دندانی: پیش از انجام جراحی دندانپزشک یک عکس رادیولوژی و سه بعدی از دندان مینویسد و از دندانها و فک شما مدلی تهیه میکند.
- مرور تاریخچه و سابقه پزشکی فرد: حتما تمامی شرایط فیزیکی و داروهایی که استفاده میکنید اعم از داروهایی که برای شما تجویز شده، یا تمامی داروهای مسکن یا مکملها و قرصهای تقویتی که استفاده میکنید را با ایمپلنتولوژیست خود مطرح کنید. اگر دارای شرایط قلبی خاصی دارید یا در بدن خود پلاتین یا ایمپلنت ارتوپدی دارید، احتمالا دندانپزشک به منظور جلوگیری از بروز عفونت، پیش از انجام ایمپلنت آنتی بیوتیک تجویز میکند.
- برنامه روند درمان: این برنامهریزی بر اساس شرایط شما انجام میشود و در آن تعداد دندانهایی که نیاز به جایگزینی دارند و شرایط استخوان فک و سایر دندانها در نظر گرفته میشود.
ایرانگان بانک اطلاعات مشاغل و کسب و کارها
این مقاله توسط واحد محتوای سایت ایرانگان تولید شده و هرگونه کپیبرداری از آن با ذکر منبع بلامانع است.
در مجله ایرانگان از مطالب علمی، آموزشی و تحقیقاتی بهرمند شوید و در سایت نیازمندیهای ایرانگان همواره میتوانید متخصصان مورد نیاز خود را در مشاغل مختلف آموزشی، خدماتی، پزشکی و صنعتی بیابید.